Om en borger er til Shu-bi-dua på fuld blæs, beroligende grønne farver eller lyden af regnvejr, så kan SOFs nye sansevogn det hele. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse

Foto: ABW

Sansevognen er udviklet i samarbejde mellem projektleder Per Sundall og bygningssnedker Patrick Hansen fra Kraftværket og testet på dagtilbuddet Horisonten. Lige nu er der nye 12 sansevogne på vej til botilbud i Center for Omsorg og Specialpædagogik.

Det summer af liv i kælderen på Svanevej 24, hvor Værkstedet holder til. Her er 10 mennesker med udviklingshæmning i gang med at bygge i alt 12 sansevogne, der skal ud til en række botilbud i SOF.

Det seneste års tid er tiden gået med at udvikle en prototype, der nu er færdigudviklet og klar til brug. Det er Patrick Hansen der sammen med Per Sundall fra staben i Center for Selvstædig Bolig og Beskæftigelse er primus motor på udviklingen af SOFs egen produktion af sansevogne.

”Det er fedt, at vores arbejde er med til at gøre en forskel for andre mennesker med handicap” siger Patrick Hansen, der har været ansat som leder af snedkeriet i over 4 år.
”Mine folk er stolte over at levere et godt og lækkert produkt, der har en reel værdi. Samtidig har det været en faglig udfordring for mig at skabe et produkt, hvor mine folk kan være med, selvom de i kraft af deres handicap har nogle begrænsninger. Og det er en faglig forhøjelse at bygge et flot møbel, der ikke bare ender i et hjørne af kælderen, men som bliver brugt”.

Per Sundall understreger, at brugervenlighed netop har været i højsæde. ”Alt i sansevognen bliver styret ved en tablet, hvor man indstiller musik, lyd og lys. Tabletten er helt skrabet fra unødige apps, men indeholder vejledninger i de forskellige funktioner. Når et botilbud modtager deres sansevogn, så skal det hele være plug’n’play fra starten, så medarbejderne trygt kan tage den i brug med det sammen”, siger han.

-Det kan vi da gøre smartere!
Per Sundall har stået for researchen af teknologien til sansevognen og fundet produkter, der kan købes i helt almindelige elektronikbutikker. Når et tilbud i SOF bestiller en sansevogn, så får de selve møblet, og kan derefter indkøbe og installere de produkter, som der er behov for. Det er også muligt at få Kraftværket til at montere elektronikken. Det gør, at sansevognen er et billigere alternativ til andre udbydere på markedet og bedre kan skræddersyes.

”Da jeg startede min research, så slog det mig, hvor dyre andre sansevogne på markedet er. Jeg tænkte, at det måtte vi da kunne gøre smartere. At det så er blevet et borger-til-borger projekt, hvor det er mennesker med handicap, der bygger sansevognene til andre borgere med handicap, det gør bare, at det spiller hele vejen rundt”, siger han.

Fuldt skrald med Shu-bi-dua
Det er dagtilbuddet Horisonten, der i efteråret har testet prototypen af sansevognen og nu også har fået den første helt færdige vogn, der netop blev justeret efter deres feedback.

Krestine Bang Larsen er teknologiansvarlig på tilbuddet og er klar på at tage den færdige sansevogn i brug for tilbuddets ca. 70 borgere. ”Vi skaber forskellige profiler på borgerne løbende ved at vi tester om de fx skal have low eller high arousal indstillinger. Ved at prøve os lidt frem, så kan vi finde den rette stimulation, der gør, at det bliver en god oplevelse”, fortæller hun.

De fleste borgere på Horisonten har ikke noget sprog eller udtrykker sig ved hjælp af deres krop eller lyde. Men der er også enkelte, der er meget opsøgende. ”Vi har en fyr, der hele tiden er meget kontaktsøgende. Og det kan virke forstyrrende på de andre borgere. Så derfor tog vi udgangspunkt i, at han skulle have noget gang i gaden. Så vi gav den fuld spade med Shu-bi-dua og havde en fest med masser af lys og høj musik. Og han elskede det. Og vi kunne se, at han resten af dagen var mere rolig, da hans behov for kontakt var blevet mødt”, fortæller Krestine Bang Larsen.

Næste skridt kan være at han skal have en ven med til fest, så oplevelsen kan deles med en anden.

Krestine Bang Larsen understreger, at kollegaerne alle er friske på at bruge sansevognen og på at lære borgernes behov bedre at kende. ”Vores vigtigste mål her i Horisonten er, at borgere skal gå gladere herfra, end da de kom. Vi har en kvinde, der er meget sammensunket og om eftermiddagen kan komme med kragelignende lyde. Da vi satte hende foran sansevognen og fik grønt lys på, så slappede hun helt af i kroppen og faldt til ro. Så det er tydeligt at den har en positiv effekt og kan bruges aktivt i det pædagogiske arbejde”.

Alle borgere får med tiden deres egen sanseprofil på tabletten, der samtidig overholder alle GDPR-regler. På den måde er det nemt for medarbejderne at sætte et bestemt program på, som så efter nogle tests og overvejelser har en positiv effekt på borgerne. Sansevognens indhold, fx lysplader, projektor, tryghedsbamsen Store Bent, eller stjernelys er ikke en del af prisen, når man bestiller en vogn hos Kraftværket. Men det kan tilkøbes og monteres på vognene, inden de leveres. En vogn i sig selv koster 6400 kr og så kan man for 400 kr. i timen frikøb Værkstedet til at montere indhold, som kunden selv indkøber.