I sæson 2023-24 giver Teatret ved Sorte Hest alle en chance til for at opleve tre af vores allerstørste succeser. De lægger ud 21. september med repremieren på Maria Vinterbergs iscenesættelse af Lars Noréns balstyriske mesterværk SANDHED OG KONSEKVENS, som i 2021 væltede huset gennem syv komplet udsolgte uger under en stjernehimmel af vilde anmeldelser.

Pressefoto af Robin Skjoldborg

Til den aktuelle genopsætning er det igen lykkedes at samle drømmeholdet Anette Støvelbæk, Niels Ellegaard, Peter Oliver Hansen og Reumertvinder Sarah Boberg, som mødes i centrum af alle ægteskabers mest komiske og allermørkeste kampplads: Parmiddagen!

Det var lidt af et scoop, da Teatret ved Sorte Hest i 2020 sikrede sig de danske rettigheder til den svenske dramatiker Lars Noréns mesterlige tekst SANDHED OG KONSEKVENS. Et vaskeægte hudløst realistisk drama om betændte familierelationer af den slags, som har gjort Lars Norén til en af vor tids vigtigste europæiske dramatikere. Han sammenlignes ofte med Ibsen, Strindberg og Beckett, og som få andre samtidsdramatikere mestrer han undertekstens svære kunst.

Noréns skildringer af det moderne menneskes rodløshed er gerne båret af en knivskarp og sort humoristisk dialog. SANDHED OG KONSEKVENS er ingen undtagelse med sin groteske  skildring af en klaustrofobisk parmiddag, der efter en tur igennem iscenesætter Maria Vinterbergs eksistentielle kværn er blevet forvandlet til et stykke absurd vanvidsrealisme, der  trækker tråde til Edward Albees Hvem er bange for Virginia Woolf? og Ingmar Bergmans Scener fra et ægteskab.

Anmelderne skrev om SANDHED OG KONSEKVENS 2021: ”Brutal, ondskabsfuld og dybt underholdende” Jyllands-Posten

”En triumf for fabelagtigt skuespil” Information

”Skal ses og opleves” Frederiksborg Amts Avis

”Forløst til noget nær perfektion” Berlingske

”Grotesk underholdende” Politiken

”Absurd teater, når det er bedst” Iscene

”De fire skuespillere er fænomenale” Kulturkupeen

”Et nyt karrierehøjdepunkt for Sarah Boberg” CPHCulture

”Instruktør Maria Vinterberg taler flydende norénsk” Kristeligt Dagblad

Om SANDHED OG KONSEKVENS
Scenen er sat hjemme hos Elisabeth (Sarah Boberg) og Jens (Niels Ellegaard), som har været gift i mange herrens år. I anledning af Elisabeths 50-års fødselsdag har de inviteret hendes yngre søster Julie (Anette Støvelbæk) og dennes mand Michael (Peter Oliver Hansen) til en parmiddag, hvor stikpillerne flyver gennem luften, og slagene rammer under bæltestedet på kryds og tværs.

Når sandhederne om de to søstre blandes med en tilpas mængde alkohol og skeletter fra fortiden, får deres ægtefæller, samt den tamme undulat Benny, tilværelsens brutale konsekvenser at føle på krop og sjæl. Det der skulle have været en gnidningsfri fødselsdag i familiens skød, udvikler sig hurtigt til et blodigt opgør med kønsroller, barnløshed og kuldsejlede skæbner.

Lars Norén mestrer et gruopvækkende menneskeligt klarsyn, som på uhyggeligste gysermanér åbner døren til parforholdets glæder og sorger. Indimellem skulle man tro, at de fire personer konkurrerer indbyrdes om, hvem der kan fornedre hinanden mest. Men som aftenen løber mere og mere af sporet, bliver det tydeligt, at parrene mest af alt prøver at finde mening i deres egne håbløse liv.

Læs mere på sortehest.com

HOLDET BAG
MEDVIRKENDE: Sarah Boberg, Anette Støvelbæk, Niels Ellegaard, Peter Oliver Hansen
ISCENESÆTTER: Maria Vinterberg
SCENOGRAF: Marianne Nilsson
LYSDESIGN: Lasse Svarre Christiansen
SKRÆDDERSAL: Mikael Jensen
DRAMATIKER: Lars Norén
OVERSÆTTER: Vibeke Bjelke
FORLAG: Lars Natten Norén AB

Spilleperiode: 21. september – 4. november 2023
Spilletider: Man-fre kl. 20.00, lør kl. 15.00
Billetter: 40-245 kr. via teaterbilletter.dk / billet@sortehest.com

Pressemeddelelse-SANDHED OG KONSEKVENS-august 2023