Forleden underskrev regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) Oxfam IBIS’ charter for skattelyfri regioner. Dermed forpligter regionen sig til at arbejde aktivt for at blive skattelyfri. Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelse.

Hovedstadens borgere kan i dag glæde sig over, at deres skattepenge i fremtiden ikke havner i skattely. Region Hovedstaden har nemlig i dag officielt tilsluttet sig Oxfam IBIS’ Charter for Skattelyfri Regioner – og

Pressefoto: Christian Damholdt, bestyrelsesformand i Oxfam IBIS og Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand, Region Hovedstaden.

dermed sagt ja til at tilvælge virksomheder, der udviser ansvarlig skatteadfærd.

15 danske kommuner har allerede tilsluttet sig charteret, hvor de forpligter sig til gennem deres indkøbs- og investeringspolitik at arbejde for, at skattekroner ikke ender i skattely. Og nu bliver Region Hovedstaden den første region, der kommer med på vognen.

”I lyset af corona-krisen står det klart for de fleste, at kampen mod skattely også er en kamp for fællesskabet. Det er fantastisk at se Region Hovedstaden gå forrest for de danske regioner,” siger Christian Damholdt, bestyrelsesformand i Oxfam IBIS.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen glæder sig ligeledes over initiativet: ”Vi er en af Danmarks største indkøbere, og derfor har Region Hovedstaden et stort samfundsansvar. Vi har omkring 16.000 leverandører, der bl.a. leverer medicoudstyr til sundhedsvæsnet. Derfor tilslutter vi os kampen mod skattely for at vise, at vi arbejder aktivt mod unddragelse af skattebetaling, der sikrer, vi kan tilbyde et stærkt sundhedsvæsen, pleje og omsorg, uddannelse og infrastruktur her i landet.”

Tilsammen køber de fem regioner årligt ind for over 40 milliarder kroner på vare- og tjenesteydelsesområdet. Dermed er regionerne i en position, hvor de med en aktiv indkøbspolitik virkelig kan skubbe til virksomhedernes ageren på skatteområdet.

Udviklingsorganisationen Oxfam IBIS har i mange år arbejdet for at bekæmpe skattely, både i Danmark og på globalt plan. Og for organisationen er det helt indlysende, at offentlige institutioner har en forpligtelse til at gå foran: ”Fællesskabets penge bør ikke gå til virksomheder, der vil undgå at betale skat. Corona-hjælpepakkerne har understreget behovet for skrappere regler mod skattely, hvilket EU Kommissionen også støtter op om. Sammen med Region Hovedstaden og de 15 skattelyfri kommuner presser vi på for få større skatteretfærdighed,” siger bestyrelsesformand Christian Damholt fra Oxfam IBIS.