Sænk temperaturen fra 40 grader til 30 grader, når du vasker. Budskabet er blevet gentaget igen og igen i over 10 år for at få folk til at skåne miljøet. Lige lidt har det hjulpet! Nu har secondhandkæden PRAG indgået et bæredygtighedssamarbejde med hvidevaregiganten Electrolux for at få os til at skrue ned for temperaturen for at beskytte miljøet. Derfor kan du tage forbi butikken på Vesterbrogade og få gode tips til, hvordan du vasker, så du både skåner planeten og dit tøj.

Vi køber mere nyt tøj end nogensinde før. Vi går mindre med det. Og vi smider det hurtigere ud. I de sidste 10 år er antallet af nyt tøj pr. forbruger fordoblet. Faktisk forventes det, at vores tøjforbrug vil stige fra 62 million ton to 102 million ton i 2030. Og 9 ud af 10 stykker tøj ender på lossepladsen lang tid før, at det er nødvendigt. Det sker primært på grund af over-vask, som kan skade tekstilet, påvirke farven, gøre tøjet skævt og skrumpe faconen.

Derfor giver det god mening at få folk til at forlænge deres tøjs levetid, hvis man ønsker at reducere mængden af CO2, mindske vandforbruget og begrænse vores affald. 25 procent, af den forurening et stykke tøj udleder, skyldes nemlig den måde, vi vasker. Sænkede vi europæere temperaturen med blot 10° C til 30° C, kan man både forlænge levetiden på sit tøj og reducere mængden af CO2 med 4.9 millioner tons om året.

Det svarer til, at man fjernede mere end 1 million biler fra vejene.

30 er de nye 40
Electrolux står bag rapporten ‘The Truth about Laundry’, som er den største europæiske undersøgelse af vores vaskevaner. 12.000 europæere – og 1.000 danskere – er med i undersøgelsen. Den viser bl.a., at vi er låst fast i forældede vaskevaner, der forringer levetiden af vores tøj og skader miljøet. Det er fundamentet for Electrolux’ kampagne, Make it last, som er ved at blive foldet ud sammen med PRAG-butikkerne.

”Vi vasker ved alt for høje temperaturer. Det ødelægger vores tøj – og det belaster miljøet. Hvis vi kan blive bedre til at vælge genbrugstøj fremfor nyt og sænke temperaturen fra 40 til 30 grader, er vi nået langt. Det vil skåne miljøet og dit tøj – uden at det går ud for renheden af dit tøj. Det lyder enkelt, men det er svært at ændre forbrugernes vaner. Derfor er vi glade for, at PRAG vil være med til at dele deres erfaringer og tips med forbrugerne,” udtaler Vanessa Butani, bæredygtighedsdirektør i Electrolux, der er et af de brands i verden, som sælger allerflest vaskemaskiner i verden.

Skån og beskyt
Electrolux er markedsleder, når det gælder bæredygtighed, mens PRAG har mange års erfaringer i at rengøre alle typer materialer. Derfor giver det god mening, at de to sætter fokus på bæredygtig vask.

”Som secondhand- og vintagebutik ved vi, at med den rette pleje kan tøj af god kvalitet næsten holde evigt. Vi går meget ind for, at der er en bæredygtig cyklus, så tøj holder i længere tid og ikke bare kasseres efter få gange. Derfor er vi gået sammen med Electrolux, så vi kan give forbrugerne en række gode råd til, hvordan man passer på sit tøj, så det holder længere. Vi vasker jo alt tøj, før det kommer i vores butikker, og vi har stor erfaring med alle materialer. Denne viden vil vi gerne dele, hvis det kan være med til at ændre på vores vaskevaner til det bedre,” fortæller Katrine Prag, som er indehaver af PRAG-butikkerne.

Alle PRAG-butikker har fået installeret Electrolux’ mest bæredygtige vaskemaskiner, så de kan levere en endnu grønnere service til deres kunder. I alle 4 butikker kan man få udleveret en folder med gode tips – og på Instagram, Tik Tok og hjemmeside deler PRAG ud deres mangeårige tips til, hvordan man rengør sarte vintage fund.

Pressefoto