Regeringen vil gøre det lettere for danskere at komme ind på andelsboligmarkedet.

Andelsboliger er for mange danskere et godt og billigere alternativ til ejerboliger, og derfor er det også vigtigt for regeringen, at flere kan få lettere adgang til at finansiere en andelsbolig.

Foto: ABW

Regeringen har i dag besluttet at følge en række anbefalinger fra Udvalg om finansieringsregler for andelsboliger, der i 2020 fik til opgave at kigge på, hvordan man kan gøre det mere overkommeligt at finansiere en andelsbolig.

En af anbefalingerne er, at det skal være nemmere for folk, der bor til leje, at skaffe de nødvendige penge til udbetalingen, hvis de ønsker at omdanne deres ejendom til en andelsboligforening i forbindelse med et salg.

Dermed får de pågældende lejere fremover mulighed for at låne til udbetalingen på andelsboligen, hvis lånet kan afvikles over to-tre år. Muligheden vil gælde andelsboligforeninger, der stiftes under lejelovens tilbudspligt, hvor lejere kun har kort tid til at beslutte sig for, om de ønsker at købe ejendommen og stifte en andelsboligforening. Det skal blandt andet gøre det lettere for lejere med en sund økonomi, men uden en stor opsparing, at være med til at stifte andelsboligforeninger.

Regeringen vil desuden indføre en mere fleksibel beregning af låntagers gældsfaktor i forbindelse med køb af en andelsbolig i en forening, hvor der også er lejere i ejendommen.

Erhvervsminister Simon Kollerup: “Det skal være lettere at finde en bolig, uanset om du vil bo på landet, eller om du er på jagt efter en andelsbolig i storbyen. Derfor vil vi i regeringen gøre andelsboligmarkedet mere tilgængeligt for flere danskere. Andelsboligen er fællesskabets boligform, og det er her, danskere med forskellige baggrunde mødes. Med andre ord er det en helt afgørende måde at skabe den blandede by. Derfor vil vi nu gøre det nemmere at stifte nye andelsboligforeninger.”

Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen: ”Andelsboligen har traditionelt appelleret til de befolkningsgrupper, der ikke har de højeste indkomster, men stigende priser har gjort det vanskeligt for mange at komme ind på andelsboligmarkedet i storbyerne. Samtidigt er der i de seneste mange år kun stiftet få nye andelsboligforeninger. Med udvalgets anbefalinger bliver det lettere at låne penge til at købe en andelslejlighed, ligesom det bliver nemmere at stifte nye andelsboligforeninger i storbyerne. Det er vigtige skridt mod regeringens mål om at skabe byer for alle, så vi kan bevare sammenhængskraften i samfundet.”

Udvalget, som kommer med anbefalingerne, blev nedsat i forbindelse med Aftale om initiativer mod kortsigtede investeringer i private udlejningsboliger, som regeringen indgik i januar 2020. Da den finansielle regulering hører under Erhvervsministeriet, blev udvalget nedsat i regi af Erhvervsministeriet.

Udvalgets sammensætning:

Finansdirektør Steen Lohmann Poulsen, Erhvervsministeriet (formand)
Kontorchef Anitta Bugenhagen, Indenrigs- og Boligministeriet
Vicedirektør Kristian Vie Madsen, Finanstilsynet
Direktør Jan Hansen, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation
Viceadministrerende direktør Ane Arnth Jensen, Finans Danmark
Cheføkonom Morten Bruun Pedersen, Forbrugerrådet Tænk

Læs alle anbefalinger her.

Kilde.