​​Bekæmp dræbersnegle, tag på skattejagt efter monstermad og mød andre monsterplanter. Appen Monster Gartner skal få børn og unge til at bevæge sig og være aktive, når de er indlagt.

Foto: ABW

’Monstergartner’ er nyt, specialudviklet digitalt spil, som skal gøre det sjovt og motiverende for børn og unge at stå ud af sengen og bevæge sig mere end de ellers ville gøre under en indlæggelse.

Som monstergartner får patienten sin egen monsterplante at passe. Det er en digital ven, som skal passes, mades og leges med, og som gerne vil med på eventyr. Jo mere man spiller med monsterplanten, jo større bliver den. I spillet kan patienten bekæmpe dræbersnegle, tage på skattejagt efter monstermad eller møde andre monsterplanter og meget andet. For at finde dræbersnegle eller monstermad, skal patienten på opdagelse på afdelingen eller sengestuen for at finde mærker, der kan skannes med telefonen og giver adgang til forskellige ting, der skal bruges i spillet.

Udviklet med børn, unge og klinikere
Spillet er udviklet af spildesigner Kikko Siggard, som er en del af brugeroplevelsesteamet bag det nye Mary Elizabeths Hospital på Rigshospitalet. Hun har udviklet spillet med midler fra Kræftens Bekæmpelse og Novo Nordisk Fonden og i samspil med både børn og unge, der har prøvet at være patient på hospitalet.

Det har også været patienterne som løbende har valideret spillet ved at afprøve det. – I samarbejde med sundhedspersonale har vi undersøgt, hvordan spillet passer ind i hverdagen under indlæggelsen og sat fokus på fysisk bevægelse for patienten. Der har været stort fokus på inklusion og tilpasning efter behov. Monster Gartner kan derfor spilles på tværs af diagnoser; både liggende, siddende, stående og gående, og kræver kun betjening af en smartphone med mindst en hånd, fortæller Kikko Siggaard.

Kan bruges af alle – de​r vil lege på hospitalet
Målgruppen for spillet er de 7 til 12-årige indlagte børn og unge samt pårørende, men alle der har lyst kan bruge det, fortæller Kikko Siggaard:

– Jeg håber, at spillet vil gøre det sjovt for børn og unge – og andre legeglade sjæle – at bevæge sig fx ved at bukke og strække sig efter mad til monsterplanterne. Alle bevægelserne i spillet er pakket ind i spil og leg med patientens egen monsterplante, fortæller Kikko Siggaard

Hvis man ikke kan komme ud af sengen, er spillet designet til at kunne aktivere overkroppen, fx når flyvende kryb flakser rundt på sengestuen og skal fanges. Der er seks aktiviteter i spillet, som kan spilles individuelt, og spillet kan tilpasses patientens energiniveau og fysiske begrænsninger.

Spillet downloades på patientens egen smartphone, hvor indbyggede sensorer og flytbare, fysiske markører skaber mulighed for bevægelse. For at få det fulde udbytte af spillet, skal gange, stuer og patientens værelse være indrettet med flere forskellige opslag og sedler, man kan skanne, og derfor arbejder Kikko og teamet bag Moster Gartner-spillet nu på, at kunne rulle spillet ud på flere afdelinger på Rigshospitalet, hvor børn og unge er indlagt og senere hen til andre børne-ungeafdelinger i Danmark.​

Lancering tirs​dag den 22. februar
Appen Monster Gartner lanceres officielt tirsdag d. 22. februar ved et event i Rigshospitalets forhal kl. 14. foran SMILET, der i dagens anledning har MONSTER-tema.

Kl 14 i forhallen på Rigshosptialet vil der være mulighed for at afprøve spillet og få en introduktion til spillet fra spildesigner og projektleder Kikko Siggaard og hendes team.

Fra og med den 22. februar bliver det også muligt at hente spillet gratis fra AppStore og Google Play. Hvis ikke man er patient på hospitalet, kan man selv printe de brikker og plakater spillet kræver og hænge dem op rundt omkring i huset, på patientens stue eller andre steder.​

Følg med live

Lanceringen streames online på dette link: https://region-hovedstaden-ekstern.23video.com/rigshospitalet-live. fra kl. 14.00 tirsdag den 22. februar 2022.

 

Kilde.