De første ukrainske flygtninge med kæledyr er kommet til Danmark. En undtagelse for EU-reglerne giver adgang til dyr, men frygten for rabies kan give udfordringer. Dyrenes Beskyttelse står klar til at hjælpe.

Ukrainske flygtninge begynder at ankomme til Danmark. I Center Sandholm er der indkvarteret 140 ukrainere, og flere af dem har kæledyr med, lyder det fra Røde Kors, der driver lejren.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Dyrenes Beskyttelse forsøger i første omgang af finde ud af, hvor mange af krigens dyr, der kommer til Danmark, og hvordan foreningen kan hjælpe dem og deres familier. 

– Vi vil gerne støtte og stille vores kompetence til rådighed for ukrainske flygtninge med kæledyr. Lige nu er der flere spørgsmål end svar, og vi arbejder derfor på højtryk for at få afklaret, hvordan vi bedst hjælper, siger Tina Engberg, engagement- og fundraisingchef hos Dyrenes Beskyttelse.

De ukrainske flygtninge kan tage deres kæledyr med til Danmark på grund af en særlig undtagelsesmulighed for EU-forordningen på området. Det gælder ifølge Fødevarestyrelsen også, selvom de ikke er chip-mærket, er rabiesvaccineret eller har fået foretaget en antistoftitreringstest, som ellers er krav. Men på grund af forekomsten af rabies i Ukraine skal dyr, der ikke lever op til indførelseskravene, meldes til Fødevarestyrelsen med henblik på isolation og eventuel rabiesvaccination.

Disse dyr får lov at komme ind – Ifølge UD-forordningen nedenstående dyr kæledyr:

  • Hunde, katte og fritter (tamme ildere)
  • Fugle, bortset fra fjerkræ
  • Kaniner og gnavere​
  • Krybdyr og padder
  • Hvirvelløse dyr, bortset fra bier, humlebier, bløddyr og krebsdyr
  • Tropiske akvariefisk

Andre arter betragtes ikke som kæledyr, selvom de holdes som sådan.

Dyrenes Beskyttelse forsøger lige nu at få en idé om hvor mange kæledyr, der kommer til Danmark. Samtidig er vi i tæt dialog med Udlændinge- og Fødevarestyrelsen om procedurerne for de dyr, der ikke lever op EU’s indførselskrav, og som derfor skal i isolation og eventuelt vaccineres.

Foreningen har også dialog med Røde Kors, men langt de fleste ukrainere, der kommer til landet i disse dage, rejser ind på 90-dages turistvisum. Derfor kan de ende med at få husly i alt fra asylcentre, private hjem og pladser til akut indkvartering. Det får Dyrenes Beskyttelse til at opfordre kommunerne til at række ud til foreningen, når der opstår udfordringer for flygtninge med kæledyr.

– Som landet største dyreværnsorganisation står vi klar til at supplere den store indsats for de ukrainske flygtninge ude i kommunerne. Dem, der har taget deres kæledyr med til Danmark, er gået igennem ekstra besvær, fordi deres dyr er en del af familie. Vi kan forhåbentligt bidrage til, at de og deres kæledyr får et trygt ophold i Danmark, siger Tina Engberg.

Kilde.