Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har vundet Arbejdsmiljøprisen, for at have indført træning i arbejdstiden for medarbejderne i ældreplejen. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

I Københavns Kommune indførte Sundheds- og Omsorgsudvalget træning i arbejdstiden for fire år siden for alle medarbejdere på plejehjem og i hjemmeplejen. Træningen har lige siden været en fast del af hverdagen, og nu modtager forvaltningen så Arbejdsmiljøprisen 2020 for indsatsen. Og det er i høj grad medarbejdernes egen fortjeneste, siger sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF): – Vores medarbejdere har trænet og trænet. Og det her er et kæmpe skulderklap til deres indsats. Vi kan som politikere have mange ambitioner, men det er de mennesker vi har med at gøre, som kan tage æren for det her. Uden dem var de politiske ambitioner ikke blevet til virkelighed, siger hun.

Indsatsen hedder ”Træning i arbejdstiden” og betyder, at de ca. 6.000 medarbejdere på Københavns 42 plejehjem og 5 hjemmeplejeenheder træner minimum 35 minutter om ugen.

Tovholdere på alle enheder.
Hver eneste dag har udvalgte medarbejdere fra hver arbejdsplads sørget for at koordinere og gennemføre træningen. De er træningstovholdere. – Vores tovholdere er vaskeægte hverdagshelte. Det er dem, som sørger for, at træningen bliver gennemført, og de motiverer deres kolleger til at træne, siger projektleder i Arbejdsmiljø København, Vibeke Andersen.

Én af tovholderne er Gitte May Jensen fra hjemmeplejen på Amager: – For os i hjemmeplejen var det vigtigt, at træningen lå som en besøgsblok i vores system på linje med alle andre opgaver. Så ingen har været i tvivl om, hvornår det skulle foregå. Men det var da en udfordring at finde sin indre fitnessdronning frem overfor kollegaerne. Mange mennesker er jo lidt generte, og der synes jeg, at mine kolleger har været megaseje.

Ikke mindre end 42 plejecentre, 5 enheder i hjemmeplejen og 6.000 medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen træner i arbejdstiden. Arbejdsmiljø København (AMK) har været overordnet tovholder på den 3-årige implementering af indsatsen på arbejdspladserne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Og derfor er Arbejdsmiljø København også nu klar til at hjælpe med at få træning i arbejdstiden til at fungere under de ændrede rammer. Arbejdsmiljø København har lavet træningsfilm og der afholdes LIVE-træning hver dag kl. 11, som for eksempel kan vises på skærme ude på enhederne, og på AMK’s hjemmeside kan medarbejderne også finde forskellige øvelsesprogrammer til inspiration.

En hyldest til det gode arbejdsmiljø.
Arbejdsmiljøprisen uddeles hvert år af Arbejdsmiljørådet. Der er 4 kategorier: Psykisk arbejdsmiljø, Arbejdsulykker, Muskel- og skeletbesvær, Unge og Nyansattes Arbejdsmiljø.

Målet med Arbejdsmiljøprisen er at sikre, at de gode eksempler er med til at inspirere andre arbejdspladser til at gøre en ekstra indsats og finde nye veje inden for arbejdet med arbejdsmiljø.

Tre arbejdspladser er nomineret inden for hver kategori, og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har vundet prisen inden for kategorien Muskel- og Skeletbesvær.

Links