Interessen for at dyrke køkkenhave er stor – også blandt dem, der hverken har have eller højbede at gøre med. Haveeksperten giver sine tips til, hvordan du dyrker egne afgrøder på altanen og i vindueskarmen. Det oplyses i en pressemeddelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk / Dit Vesterbro

Ikke mindst i år, hvor mange har haft ekstra tid til at gå i haven, er dyrkning af de spiselige planter populært. Selvom det langtfra er alle, der har hus og have og tilhørende plads til køkkenhave eller højbede, er interessen for at dyrke på alternative måder stor. Ifølge planteekspert Kamilla Høy er der – den trange plads til trods – faktisk mange fordele ved at dyrke i vindueskarmen og på altanen, som mange overser, men flere og flere er ved at få øjnene op for de mange muligheder.

– Rigtig mange kommer og spørger, hvordan de kan komme i gang med at dyrke køkkenhave, hvis de hverken har have, højbede eller drivhus. Det er faktisk rigtig nemt, og en lang række planter har det tilmed bedre i en potte i vindueskarmen eller på altanen end i bedet i haven, men mange er slet ikke opmærksomme på potentialet, fortæller Kamilla Høy, der er planteekspert i Plantorama. – Samtidig tager dyrkning på altanen eller i vindueskarmen som regel hurtigere fart end i havejorden, og derfor kan man stadig sagtens nå at komme i gang, tilføjer hun.

Kamilla Høy giver her et par tips til, hvordan du kan dyrke køkkenhave på altanen og i vindueskarmen.
Udnyt pladsen.
Uanset om du har en altan eller blot en vindueskarm til rådighed, har du et relativt lille manøvrerum. Forsøg derfor at udnytte pladsen optimalt. Altankasser giver ekstra plads udenpå gelænderet, med en plantevæg kan du udnytte plads i højden, og på en reol eller et trappesystem kan man skabe gode vækstbetingelser i mange potter og krukker.

Tænk på vind og vejr.
Til altanen bør man vælge sine planter efter både sol og vind, som begge spiller en vigtig rolle. På en solbeskinnet, varm altan kan du dyrke både tomater og agurker, men har du derimod mest skygge, er det bedre med for eksempel rodfrugter, salat eller jordbær. På grund af højden over jorden er der ofte også mere vind på en altan end i en have, som er med til at udtørre jord og planter hurtigere, så husk at vande oftere. I vindueskarmen er lysindfaldet den afgørende faktor, og for at opnå størst succes med køkkenhaven er vinduer med morgensol at foretrække.

Bland dine afgrøder.
I både krukker og altankasser kan du overveje at blande forskellige planter. Mange planter trives bedst sammen med andre arter, og når man blander dem, skaber planternes forskellige højder helt naturligt flere niveauer i krukken eller altankassen. Det er for eksempel nemt at blande jordbærplanter, radiser og spinat eller tomater, gulerødder og persille. En række krydderurter, blandt andet citrontimian og rosmarin, virker samtidig frastødende på larver og flyvende insekter og kan derfor med fordel placeres blandt andre spiselige grøntsager og bær.

Så, vand og gød.
Det er skønt at kunne høste direkte af køkkenhaven i vinduet eller på altanen, og hvis du gerne vil kunne gøre det løbende gennem længere tid, er det en god idé at så nye frø med et par ugers mellemrum. Der skal vandes jævnligt, og planter, der står i vindueskarmen i mere end en måned, har godt af regelmæssigt at få tilført lidt flydende næring.