Hun er kendt som dronningen af funk, var tæt ven med Prince, mentor for Whitney Houston, og med 10 Grammy-priser har hun redefineret genrer fra pop til funk.

(C) Rasmus B. S. Hansen

Den 12. juli klokken 22.00 spiller Chaka Khan til Fredagsrock i Tivoli som en del af sin jubilæumsturné A Celebration of 50 Years in Music. ”At optræde i smukke København føles altid som et gensyn med kære venner. Det minder mig om en magisk nat i 2011, hvor jeg optrådte i København med Prince,” lyder det fra Chaka Khan, der står bag gigahits som I’m Every Woman, Through the Fire og Ain’t Nobody. Allerede klokken 19.00 kan publikum opleve danske eee gee indtage Plænen.

Yvette Marie Stevens, som gemmer sig bag det velklingende kunstnernavn Chaka Khan, har den uofficielle titel som Dronningen af Funk, og har siden 1970´erne fået fans i dansehumør med hits som I Feel For You, Ain’t Nobody og I’m Every Woman. Fredag den 12. juli kl. 22.00 indtager Chaka Khan Plænen til Fredagsrock i Tivoli som en del af verdensstjernens 50-års jubilæumsturné.

Chaka Khan, der tidligere har optrådt til Fredagsrock i 2008 og på Amager i 2011, hvor hun var en del af en festival arrangeret af Prince, siger:
“Jeg er utrolig glad for igen at skulle spille i Tivoli i København den 12. juli, og jeg tæller ned til en uforglemmelig aften med mine danske fans! Det er altid en helt særlig oplevelse at optræde i smukke København, og det føles altid som et gensyn med kære venner. Det minder mig om en magisk nat i 2011, hvor jeg optrådte i København med Prince. Sjældent har jeg oplevet så meget regn, men det var alligevel en helt særlig oplevelse. Jeg tror på, at vejret i Tivoli bliver bedre i år, så lad os sammen skabe et nyt magisk minde.”

Var livslange venner med Prince og Stevie Wonder
Det er ikke kun danskerne, sangerinden opfatter som sine kære venner, men også musikeren Prince. I 2011 var Chaka Khan en del af plakaten til NPG Festival, Princes egen festival, hvor hun optrådte på 10-øren på Amager. Chaka Khan og Prince var i flere årtier samarbejdspartnere og venner. I 1979 udgav Prince sangen I Feel For You, men det var først da Chaka Khan indspillede en coverversion af nummeret i 1984 med Stevie Wonder på mundharmonika, at sangen blev et verdensomspændende monsterhit. Under Princes mindekoncert i 2016 førte Chaka Khan og Stevie Wonder an, da ikonet blev hyldet efter sin død.

Stevie Wonder er nemlig en anden god ven af Chaka Khan. Han skrev sange til Chaka Khan, både da hun var en del af hitbandet Rufus og som solist. Stevie Wonders Chaka Khan-numre tæller Sweet Thing, Ain’t Nobody og Tell Me Something Good. I 2023 var Stevie Wonder i øvrigt med til at fejre Chaka Khans 70-års fødselsdag.

Whitney Houston sang baggrundsvokal for Chaka Khan
Allerede i 1978, i en alder af 15 år, blev Whitney Houston inviteret til at synge baggrundsvokal for Chaka Khan, som havde været en musikalsk inspiration for Whitney Houston. Chaka Khan blev hendes mentor og en livslang ven. I 1992 udgav Whitney Houston en coverversion af I’m Every Woman som en del af soundtracket til filmen The Bodyguard, og endnu en gang gik singlen sin sejrsgang på toppen af verdens hitlister. I versionen fra 1992 kan man i øvrigt høre, at Whitney Houston hylder sin mentor og ven Chaka Khan ved til sidst at synge hendes navn, og Chaka Khan optræder da også i musikvideoen til Whitney Houstons coverversion af hittet. Rolling Stone rangerede I’m Every Woman som nummer 27 på deres liste over 200 største dansehits gennem tiden i 2022.

Chaka Khan blev i 2023 optaget i Rock n Roll Hall of Fame, hvilket markerede fem årtier med ekstraordinære præstationer og enestående musikalsk ekspertise, og det bliver et funky gensyn i forlystelseshaven, når Chaka Khans turné A Celebration of 50 Years in Music bringer den verdenskendte musiker til Plænen. I maj 2024 var hun featured på den australske sangerinde Sias single Immortal Queen, som allerede er afspillet mere end 10 millioner gange på Spotify. I maj 2024 var hun featured på den australske sangerinde Sias single Immortal Queen, som allerede er afspillet mere end 10 millioner gange på Spotify.

Her er citatet på engelsk, som Tivoli har fået oversat:

”I’m thrilled to be returning to Tivoli in Copenhagen on July 12 and I am counting down the days until I can share an unforgettable evening with my Danish fans! Performing in this gorgeous city is always a special experience; it always feels like a reunion with dear friends. I’m reminded of a magical night, performing here in Copenhagen with Prince, in 2011. Rarely have I experienced so much rain, but it was such a special moment. I’m counting on better weather in Tivoli this year, so let’s create another timeless memory together!”

Marika Hakesberg, chef for Musik & Underholdning i Tivoli siger:

“Så er det endelig blevet Chaka Khan-tid igen i Tivoli, og personligt glæder jeg mig til at opleve hendes legendariske sange som I’m Every Woman og Ain’t Nobody live under åben himmel. Det kan kun blive en fantastisk aften!”

45 artister spiller til Fredagsrock i løbet af sommeren
Chaka Khan og eee gee er blot to af de i alt 45 artister og bands, der i løbet af 2024 spiller til Fredagsrock 19.00 og 22.00. Koncerterne den 12. juli markerer et af mange højdepunkter i sæsonen, hvor man også kan opleve internationale navne som Chris Isaak, de norske tvillinger Marcus og Martinus samt den legendariske souldronning Diana Ross, der indtager Plænen den 9. august.
Der bliver sat punktum for Fredagsrock 2024 med danske Saveus, der lukker Fredagsrock-sæsonen den 20. september.

Når entréen til Tivoli er betalt, er der fri adgang til koncerterne og Havefest i Tivoli.

Fredagsrock-programmet 2024 kl. 19.00 og 22.00

12. juli 19.00: eee gee
22.00: Chaka Khan

19. juli 19.00: Ankerstjerne
22.00: Folkeklubben

26. juli 19.00: Marcus & Martinus
22.00: Tina Dickow

2. august 19.00: Kind mod Kind
22.00: Medina

9. august 19.00: DJ Tia Turn Tables
22.00: Diana Ross

16. august 19.00: DJ Katrine Ring
22.00: Chris Isaak

23. august 19.00: Lord Siva
22.00: Alex Vargas

30. august 19.00: Dopha
22.00: Tim Christensen

6. sep. 22.00: Ida Laurberg + Danser Med Piger
13. sep. 22.00: Faustix + Kato
20. sep. 22.00: Saveus

Når entréen til Tivoli er betalt, er der fri adgang til koncerterne.

Havefest og endnu mere Fredagsrock
I juni, juli og august er der Havefest i Tivoli inden Fredagsrock-koncerterne. Det betyder, at der kan varmes op til Fredagsrock med DJ’s, quizzer, comedy og øl allerede fra kl. 16.00. Derudover byder Tivoli på Fredagsrockkoncerter både klokken 19.00 og 22.00 i sommermånederne.
Som altid forbeholder Tivoli sig ret til at begrænse adgangen til koncerterne på Plænen, herunder introducere pladsreservation på enkelte koncerter, hvis det skønnes nødvendigt. Det bliver i så fald kommunikeret tættere på koncerten.

Fredagsrock præsenteres i samarbejde med Royal Beer.

Blå bog:
12. juli– Chaka Khan (f. 1953)
Yvette Marie Stevens, som gemmer sig bag det velklingende kunstnernavn Chaka Khan, har siden 1970´erne fået fans i dansehumør med hits som I Feel For You og I’m Every Woman. Kendt som Dronningen af Funk, og med 10 Grammy-priser har hun redefineret genrer fra pop til funk. Fra hendes rødder med bandet Rufus til solohits som I’m Every Woman er hendes indflydelse umålelig. Rolling Stone rangerede I’m Every Woman som nummer 27 på deres liste over 200 største dansehits gennem tiden i 2022. Whitney Houston lavede en coverversion af sangen i 1992, som tog den til astronomiske højder.
Khan blev i 2023 optaget i Rock n Roll Hall of Fame, hvilket markerede fem årtier med ekstraordinære præstationer og enestående musikalsk ekspertise. Chaka Khans optræder som en del af turnéen A Celebration of 50 Years in Music, og det er anden gang, at verdensstjernen optræder i Tivoli.

Læs her.