Det er sæson for roskildesyge, og derfor kontrollerer Fødevarestyrelsen hen over efteråret 600 buffeter.

Foto ABW

En ske, som glider ned i gryden med chili con carne og et rugbrød uden et klæde, du kan holde ved, når du skærer i det. Det er nogle af de problemer, Fødevarestyrelsen kigger efter, når caféer og restauranter åbner for brunch-, frokost- eller aftenbuffeter de kommende tre måneder.

Fødevarestyrelsen gennemfører i alt 600 kontroller i hele landet, og timingen er ikke tilfældig. Det er sæson for norovirus, bedre kendt som roskildesyge. Ét af de steder, hvor der er brug for ekstra opmærksomhed, er, når mange mennesker samles om åbne fade med mad.

Hvert år registreres i gennemsnit 15-20 udbrud af norovirus i Danmark, og én af smittevejene kan være gennem mad fra buffet, fortæller kontorchef i Fødevarestyrelsen Bente Holst.

– Det er virksomhedens ansvar at sikre, at forbrugerne kan spise ude uden at blive syge. Når en café eller restaurant omlægger deres normale a la carte-servering til buffet, kommer maden tæt på kunderne, og det stiller store krav til overvågningen og indretningen af buffeten, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Bente Holst.

Kontrollerne retter sig primært mod spisesteder, som omlægger til buffet i weekenden eller om aftenen, men også kantiner, buffetrestauranter og virksomheder, som laver mad til fx julefrokoster og sportsarrangementer, kan få besøg af Fødevarestyrelsen.

– Vi kigger efter, om serveringsbestikket er egnet til formålet og ikke falder ned i maden, manglende brødklæder og mangelfuld overvågning af kundernes håndtering af buffeten. Det er eksempler på situationer, hvor kunder kan smitte hinanden med norovirus. Hvis spisestedet ikke har styr på disse områder, kan det have alvorlige konsekvenser for fødevaresikkerheden, siger kontorchef Bente Holst.

Kontrolkampagnen blev skudt i gang første 1. oktober og løber til 31. december.

Læs mere om kontrolkampagnen på Fødevarestyrelsens hjemmeside: https://direc.to/iWBY

Eksempler på, hvad Fødevarestyrelsen kontrollerer

Gæsteområdet:

  • Serveringsbestik i passende længde og falder ikke ned i skåle eller fade
  • Der er klæde på brød ved udskæring
  • Fade på buffeten skiftes løbende ud, og der fyldes ikke nyt oven i fade med rester
  • Buffeten styres via tid eller temperatur
  • Personalet overvåger buffeten og reagerer, hvis noget foregår uhygiejnisk

Produktionsområdet:

  • Håndvaske benyttes af personalet, så der undgås krydssmitte, hvis personalet eksempelvis både håndterer buffeten, men også er i opvasken – eller både håndterer fersk kød og spiseklare retter
  • Håndvasken er tilgængelig
  • Virksomheden har tilstrækkelig kølekapacitet og overholder temperaturgrænser

Antal kontroller fordelt på fødevareregion

Fødevareenheder Antal
København 228
Sjælland/Fyn 102
NordØst 146
SydVest 124
I alt 600

Antal besøg er vejledende og kan ændre sig.

Hvad er norovirus?

  • Norovirus (roskildesyge) er en hårdfør virus, som giver akut diarré og opkast. Norovirus er årsag til op mod halvdelen af alle sygdomsudbrud fra fødevarer.
  • Virus kan blive overført til fødevarer via opkast eller afføring fra mennesker, eller ved person til person-smitte.
  • Norovirus smitter nemt: 1-10 viruspartikler er nok. En smittet person udskiller milliarder af viruspartikler, også uden at have kliniske symptomer.

Læs mere om norovirus på Fødevarestyrelsens hjemmeside: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Norovirus-(Roskildesyge).aspx

Kilde.