Foto: Rådet for Sikker Trafik

Politiet sætter ind med en uges fartkontrol, og det falder i god jord blandt bilisterne. Syv ud af ti bilister ønsker ligefrem mere fartkontrol på vejene, viser ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Det går ofte stærkt på vejene. Alt for stærkt. Der er for høj fart involveret i omkring fire ud af ti dødsulykker, viser tal fra Vejdirektoratet.

For at få flere til at respektere fartgrænserne gennemfører Rådet for Sikker Trafik her i oktober en landsdækkende kampagne mod for høj fart, og i næste uge sætter politiet ind i en landsdækkende fartkontrol.

Spørger man bilisterne, så er der stor opbakning til politiets kontrol. Syv ud af ti bilister siger i en ny undersøgelse, at de ligefrem ønsker mere fartkontrol. Undersøgelsen er gennemført af Wilke og Rådet for Sikker Trafik blandt 5.023 bilister i 2021.

Blandt de yngste bilister (17-24 år) svarer 60 %, at det er en god ide med mere fartkontrol, mens der er størst opbakning hos bilisterne over 50 år, hvor 72 % siger, at det er en god ide.

-Når der er så mange, der bakker op om politiets fartkontrol og ligefrem ønsker mere kontrol, så siger det os, at for høj fart opleves som et stort problem mange steder. Det stemmer godt overens med de henvendelser, som vi løbende får, hvor folk fortæller, at de og deres børn er utrygge i trafikken på grund af for høj fart, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I undersøgelsen er det kun 7 % af de adspurgte, der siger, at det er en dårlig eller en meget dårlig ide med mere fartkontrol.

Politiet får mange henvendelser Hos politiet oplever man også, at mange danskere ønsker mere fartkontrol. Hvert år henvender tusinder sig til politiet for at få mere fartkontrol i det område, hvor folk bor.

-Det er i hele landet, at vi får de her henvendelser, og hvor vi hører, at for høj fart skaber utryghed. Mange ulykker kan også undgås, hvis flere respekterer fartgrænserne. For selv en lille fartoverskridelse kan være fatal, hvis der pludselig sker noget uventet i trafikken, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Politiet sætter ind med landsdækkende fartkontrol fra mandag den 11. til og med fredag den 15. oktober.

Rådet for Sikker Trafiks kampagne mod for høj fart kan ses i tv, biograferne og på sociale medier til og med den 24. oktober. 

Om undersøgelsen: I løbet af 2021 har Wilke for Rådet for Sikker Trafik spurgt 5.023 bilister, om det vil være en god eller dårlig ide, hvis politiet øger deres kontrol af bilisternes hastighedsovertrædelser:
Generelt for alle adspurgte bilister:
* 69 % siger, at det vil være en god eller meget god ide. * 23 % siger, at det hverken er en god eller dårlig ide * 7 % siger, at det er en dårlig ide eller meget dårlig ide.
Fordelt på alder: Så mange synes, det er en god eller meget god ide med øget fartkontrol:
* 17-24-årige: 60 % * 25-34-årige: 66 % * 35-50-årige: 68 % * 51-65-årige: 70 % * +66-årige: 75 %
Fordelt på køn: Så mange synes, det er en god eller meget god ide med øget fartkontrol:
* Mænd: 63 % * Kvinder: 76 %
Tal fordelt på politikredse: Så mange synes, det er en god eller meget god ide med øget fartkontrol:
* København og Bornholm: 70 % * Københavns Vestegn: 70 % * Nordsjælland: 67 % * Midt- og Vestsjælland: 68 % * Sydsjælland og Lolland-Falster: 74 % * Fyn: 72 % * Midt- og Vestjylland: 65 % * Sydøstjylland: 67 % * Syd- og Sønderjylland: 70 % * Nordjylland: 70 % * Østjylland: 69 % * Gennemsnit: 69 %