Flere bemærkelsesværdige monumenter finder snart vej til de københavnske gader. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Foto ABW

København bliver snart flere bemærkelsesværdige monumenter rigere. Mandag d. 17. maj sagde Teknik- og Miljøudvalget ja tak til fire nye monumenter i byen: En lysinstallation ved Sydhavn Station, et anker fra skoleskibet Georg Stage ved Christianshavns Kanal, en mindeplade på Rådhuspladsen i anledning af 100-året for pølsevognen og en seks meter høj statue af Grevinde Danner. Sidstnævnte skal placeres på hjørnet af Vester Søgade og Gyldenløvesgade ved Sankt Jørgens Sø – tæt ved Dannerhuset; et kvindekrisecenter, som grevinden selv lod opføre. Det femte og sidste monument på dagsordenen for udvalgsmødet d. 17. maj, Portal til Amager, blev sendt i nabohøring.

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) glæder sig især over, at Grevinde Danner får fortjent hyldest i det offentlige rum. – Der er desværre langt mellem monumenter og mindesmærker til ære for de mange kvinder, der har haft stor betydning for Danmark. Grevinde Danner var en foregangskvinde. Hun lavede et stort socialt arbejde og med kvindekrisecentret gjorde hun enorm forskel for kvinder og børn. Udvalgets beslutning om at modtage statuen betyder, at Grevinde Danner får den hyldest og offentlige anerkendelse, hun fortjener, siger Ninna Hedeager Olsen.

Grevinde Danner (1815-1874) med det borgerlige navn Louise Christine Rasmussen, blev født som fattig proletar, men gift med Kong Frederik VII ’til venstre hånd’. Hun er kaldt en af danmarkshistoriens mest markante mønsterbrydere. Efter kongens død i 1862 brugte Grevinde Danner noget sin formue på at gøre en forskel for piger og kvinder ved at opføre Dannerhuset i Nansensgade og et pigehjem på Jægerspris Slot.

– Vi mangler kvindelige forbilleder i det offentlige rum, og Grevinde Danner er det helt rigtige sted at starte, hvis vi skal rette op på det. Hun var sin egen, og hun var én af de første til at etablere et socialt sikkerhedsnet for nogle af landets mest udsatte kvinder og børn. Ifølge overleveringen spillede hun også en rolle i at få Kong Frederik Vll til at underskrive Grundloven. Det er på tide, at det officielle Danmark anerkender Grevinde Danner, siger Lisbeth Jessen, direktør i Danner.

Statuen skal udføres af billedhuggeren Kirsten Justesen. Rådet for Visuel Kunst har forholdt sig til statuen, og rådet vurderer blandt andet, at forslaget om statuen er enestående, og at det udføres af en kunstner, der er pioner inden for sit felt.

Med Teknik- og Miljøudvalgets ja tak til Grevinde Danner-statuen og de tre andre monumenter, mangler blot Borgerrepræsentationen godkendelse samt finansieringen. Hvis alt går vel, forventes monumenter at være klar til opsætningen inden udgangen af 2023.

Fakta om ny kunst i København

Der var fem kunstværker på dagsordenen ved Teknik- og Miljøudvalgets møde mandag d. 17. maj.

’Velkommen til det konstruerede, det romantiske og oversete’. En lysinstallation til det mørke område under jernbanebroen ved udgangen til Enghavevej fra Sydhavn Station bestående af tre LED-skærme med billeder og tekst overhørt i området. Skabt af kunstneren Sonja Lillebæk Christensen.

Et gammelt anker fra skoleskibet Georg Stage opstillet på hjørnet af Christianshavns Kanal og Overgaden Neden Vandet. Det er Prinsesse Maries Hjem for Sømænd og Sømandsenker, der har foreslået opstillingen af ankeret.

En seks meter høj statue af Grevinde Danner opstillet på hjørnet af Vester Søgade og Gyldenløvesgade efter initiativ af Danners Kommunikations- og Vidensafdeling. Billedhuggeren Kirsten Justesen står bag statuen, der skal finansieres af eksterne midler.

En mindeplade i anledning af, at det i 2021 er 100-året for pølsevognen i Danmark. Det er Danish Crown, der ønsker at sætte mindepladen på Rådhuspladsen. Selve pladen sidder på en brosten af samme type som den, der i forvejen er lagt på Rådhuspladsen.

’Portal til Amager’. En 10 meter høj bronzeskulptur af billedkunstneren Sophia Kalkau på Christmas Møllers Plads. Det er Ny Carlsbergfondet, der har tilbudt skulpturen til Københavns Kommune. Teknik- og Miljøudvalget besluttede at sende skulpturen i fire ugers nabohøring.  Kunstværkerne skal endeligt godkendes i Borgerrepræsentationen, før de kan realiseres. Fakta: Ny kunst i København