Den mentale trivsel blandt danskerne er blevet dårligere gennem de sidste 22 år. Det gælder især de unge mellem 16-24 år. Samtidig sover de unge for lidt, og de har et alt for højt forbrug af både alkohol og nikotin. Skal der ændres på det, skal forældrene på banen i højere grad. Nyt site for forældre kommer med gode råd til at styrke forældres engagement i teenagelivets udfordringer.

Danske unge har en række sundhedsmæssige udfordringer i forhold til mental sundhed, søvn, alkohol, rygning og seksuelt overførte sygdomme. For eksempel viser den netop offentliggjorte Sundhedsprofil fra 2021 en markant stigning i andelen af unge, som har dårlig mental trivsel.

Samtidig peger et nyt litteraturstudie om digitale medier og søvn på en klar sammenhæng mellem unges brug af digitale medier inden sengetid og om natten, og på det faktum, at de kommer senere i seng, sover kortere tid, har en dårligere søvn og er mere trætte om dagen.

Herudover adskiller danske unge alkoholkultur sig også fra de øvrige europæiske lande, da de oftere drikker sig fulde og har en tidligere alkoholdebut.

Samtidig kan teenageperioden være en turbulent tid med store omvæltninger. Den unge søger ofte mod vennerne, og forældrene kan opleve, at relationen til deres barn ændrer sig. Når forældre til teenagere bliver spurgt, om der er emner, som det er svært at tale med deres teenager om, peger de især på emner som trivsel og brug af digitale medier. Og når det kommer til regler og rusmidler, er svaret, at det er en udfordring at finde den gode balance mellem at sætte grænser og give frihed til at lade den unge bestemme selv. Det fremgår af en nyere undersøgelse, som Epinion har lavet for Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen lancerer derfor et nyt site til forældre til teenagere, hvor forældre kan finde viden og inspiration til, hvordan man får en god relation og dialog med sin teenager.

Sitet lanceres i denne uge og bliver fulgt op af en kommunikationsindsats.

Du finder det nye site her: www.teenageforældre.dk

Kilde. 

Foto: ABW