UHØRT Festival blev afholdt første gang i 2013 på Refshaleøen, hvor bl.a. The Minds Of 99 spillede. I år er det niende gang UHØRT festivalen afholdes, og det sker fra den 19.- 21. august. Sidste år var UHØRT Festival den eneste flerdages udendørs festival, der blev gennemført i Danmark. UHØRT skiller sig ud fra landets mange andre festivaler ved at have fokus på den allernyeste musik, som kan bryde igennem på den danske musikscene.

42 nye danske navne vil spille et hav af fede koncerter indenfor forskellige musikgenrer på festivalens tre scener. Der er selvfølgelig barer, foodtrucks og masser af god stemning.

Indtil videre sælges der derfor udelukkende endags-billetter til festivalen, da der stadig er uvished om det endelige publikumsantal i august. Billetter kan også købes i døren.

Efter et år hvor det har været minimalt med liveoplevelserne, glæder vi os til at kunne præsentere et alsidigt og spændende musikprogram for festivalens gæster. Vores billetsalg er allerede i fuld gang og går strygende. Vi er oprigtigt glade for, at interessen for at opleve den allernyeste danske musik fortsat er stor,” lyder det fra festivalchef og booker Jesper Krüger, der forsikrer om, at alle gældende corona-restriktioner naturligvis bliver overholdt under UHØRT Festival.

Ud af de 42 navne, der kan opleves på årets UHØRT Festival, er præcis halvdelen af frontfigurerne kvinder.

For os var det ikke et mål, at halvdelen af frontpersonerne på årets festival skulle være kvinder. Vi udvælger først og fremmest de optrædende navne ud fra kvalitet, potentiale og genre. Men der er heller ingen tvivl om, at hvis vi står overfor at skulle vælge mellem to lignende artister på samme niveau, bakker vi selvfølgelig gerne op om flere kvinder i dansk musik, siger Jesper Krüger.

Et udstillingsvindue for de uhørte Festivalen er et udstillingsvindue, en slags kæmpestor showcase, for helt nye danske navne. Festivalen hjælper uhørte navne til at blive hørt blandt et større publikum. Og interessen for festivalen er stor. Hele 792 bands og solister har i år ansøgt om at spille på festivalen. Ud af disse, er de 42 udvalgte navne, valgt ud fra en demokratisk proces af landets største lytteudvalg på ca. 35 personer, bestående af bookere, pladeselskabsfolk, musikere, radioværter, musikjournalister m.fl.

Som den eneste festival i Danmark får alle optrædende tildelt en bandcoach fra musikbranchen. Coachordningen fortsætter efter festivalen, for at hjælpe artisterne til at få de bedst mulige vilkår for at bryde igennem til et større publikum.

Visionen med UHØRT Festival er at give de nye kunstnere en seriøs platform, samt et stort og musikinteresseret publikum. For os har dét, vi kalder ‘den varige effekt’ for kunstnerne topprioritet. Bl.a. får de optrædende feedback fra professionelle mennesker fra musikbranchen i forbindelse med UHØRT. Altså værdifulde input fra folk, der ikke er en del af deres vennekreds, siger Jesper Krüger og fortæller, at der i øvrigt vil være et stort antal af branchefolk til stede under festivalen.

Branchen bakker op om UHØRT De bandcoaches der tilknyttes navnene, der spiller på UHØRT, er alle fra den danske musikbranche. Her er mand/kvinde fordelingen også 50/50. I selve lytteudvalget er en tredjedel af juryen kvinder. Ole Rosenstand Svidt, der er redaktionssekretær på GAFFA, er med i udvalget. Han udtaler:

Jeg har siddet i lyttejuryen til UHØRT Festival gennem flere år og synes, at niveauet nærmest bliver højere og højere for hvert år. Det er fornøjelse at se, at de unge danske musikere kaster sig ud i mange forskellige genrer og ikke kun forsøger at lægge sig i slipstrømmen af det, der klarer sig godt på hitlisterne. Den danske musikbranche har også brug for et udstillingsvindue som UHØRT Festival, hvor man her kan opleve morgendagens stjerner, der senere skriver pladekontrakt og får flotte karrierer – det viser historien, hvor navne som blandt andre The Minds of 99, Baest, Baby in Vain, Iris Gold og Velvet Volume alle har spillet på UHØRT Festival tidligt i karrieren. Der vrimler med nye og spændende talenter i Danmark, ikke mindst blandt de kvindelige musikere. Derfor er det også godt at se, at halvdelen af de optrædende på UHØRT Festival rent faktisk er kvinder.