For første gang nogensinde tager en undersøgelse temperaturen på danskernes forhold til turisme i deres nærområde. Den viser, at langt størstedelen er glade for de udenlandske gæster, ligesom coronarestriktioner har fået flere danskere til at genopdage Danmark som ferieland.

Foto: ABW

Turister er mere end velkomne i Danmark. Det viser en ny analyse som Epinion har foretaget for VisitDenmark, hvor over 8.000 danskere har svaret på spørgsmål om deres forhold til turisme. Tallene viser nemlig en bred opbakning til de udenlandske besøg, da 78 procent af danskerne mener, at turismen har langt flere positive end negative konsekvenser for Danmark.

Generelt viser analysen, at danskerne især er opmærksomme på de store økonomiske gevinster, som turismen medfører, og at turismen bidrager positivt til det lokale handelsliv, udvalget af spisesteder, kulturtilbud og aktiviteter. I storbyerne vægter danskerne også højt, at turismen bidrager til bylivet og stemningen.

Erhvervsminister Simon Kollerup: 

”Danmark er et dejligt land at være turist i. Jeg kan godt forstå, at mange danskere sætter pris på turisterne, som kommer og oplever vores skønne natur, pulserende byliv, spændende kultur og madsteder. Under krisen har vi selv været dem, der holdt gang i den lokale restaurant og seværdighed, men nu er vi heldigvis nået til et punkt, hvor vi kan byde udenlandske turister velkommen tilbage til vores dejlige land. Det er rigtig godt og tiltrængt for de dele af dansk erhvervsliv, der lever af turisterne. Personligt glæder jeg mig særligt til sommer, hvor Danmark også danner rammen om de første etaper af verdens største cykelløb, Tour de France.”

Over halvdelen af danskerne oplever, at deres lokalområde i relativ høj grad er præget af turisme. Derfor er det også en god nyhed, at de danskere, der bor i et område præget af turisme, i højere grad bakker op om turismen sammenlignet med de danskere, der ikke lever med turismen så tæt på.

Hele 80 procent af danskerne i turismeprægede områder mener, at turismen har flere positive end negative konsekvenser, mens det gælder 62 procent af de danskere, der ikke bor i turismeprægede områder.

Analysen understreger, at turismen har betydning for lokalområdets udvikling. Derfor vil regeringens strategi for bæredygtig vækst i dansk turisme også kigge på, hvordan opbakningen fra lokalbefolkningen kan spille sammen med økonomisk vækst og grønne initiativer.

Der er gennemført interview med 8.358 danskere over 18 år i perioden fra d. 1. – 25. september 2021.

Læs Analysen Turismen og lokalbefolkningen udarbejdet af Epinion for VisitDenmark.

Kilde Erhvervsministeriet.