Snorlige rækker, farverige uniformer, skarpe formationer og orkestermusik fra børn, unge og voksne, der nyder at spille. Det er det, dagen omhandler, når Tivoli byder velkommen til over 400 gardere på Garderdagen i Tivoli lørdag den 15. juni.

Pressefoto Tivoli

Ti garder fra alle landets hjørner gæster forlystelseshaven med opvisninger, parader, tattoo og koncerter. Tivoli-Garden, der i år fejrer 180-års jubilæum, er også i blandt, når Garderdagen løber af stablen klokken 12.00.

En dag med fokus på garderne, er hvad man kan regne med, når Tivoli i København bliver fyldt op med rytmiske toner og opvisninger. Gæster kan opleve trommernes dunken, fløjternes toner og geværernes svungen på Plænen og rundt om i hele forlystelseshaven, når garderne marcherer gennem Tivoli. Tivoli-Garden stiller op med hele 98 gardere til årets garderdag, som i år er særlig på grund af deres 180-års jubilæum.

Quincy Alexander Von Lippert, leder af Tivoli-Garden, siger:

”Vi glæder os til for femte gang at kunne være med til at sætte fokus på og fejre gardermiljøet i Tivoli. I år er et specielt år for Tivoli-Garden, da vi fejrer vores 180-års jubilæum. Dette vil blandt andet blive markeret senere på året, når Tivoli-Garden omvendt gæster nogle af de bygardere, der besøger os til Garderdagen, samt til vores store jubilæumskoncert den 1. september.”

Sådan foregår Garderdag i Tivoli

Garderdagen i Tivoli starter klokken 12.00 og byder på et spændende og fyldigt program, som er gratis at opleve, når entréen er betalt. De enkelte garder har selv planlagt deres opvisninger, som enten består af koncert eller tattoo, som er en parademarch, der minder om militære opvisninger.

Klokken 16.00 samles de over 400 gardere til en fælles parade gennem Tivoli, som kulminerer i en stor fælleskoncert på Plænen, der kaldes for massed band. De i alt ti garder, som kan opleves på dagen, er Roskilde Garden, Den Sønderjyske Pigegarde, Bornholmer Garden, Varde Garden, 6. Juli Garden, Danehofgarden, Vedbæk Garden, Slagelse Garden, Livgardens Tambourkorps og Tivoli-Garden.

Frederik Wiedemann, som er kulturdirektør i Tivoli, siger:

”Det er altid festligt, når Tivoli-Garden trækker op, så hvad kan være mere festligt end en hel dag i Tivoli med gardermusik? Vi ser frem til at præsentere vores gæster for bygarder fra hele landet, og vi er glade for på den måde at være med til at fejre og understøtte den traditionsrige garderkultur i Danmark.”

Garderdag bliver afholdt i samarbejde med Landsgarderforeningen.

Læs mere www.tivoli.dk

Program

12:00             Roskilde Garden

12:30             Den Sønderjyske Pigegarde

12:45             Bornholmer Garden

13:15             Varde Garden

13:30             6. Juli Garden

13:45             Livgardens Tambourkorps

14:15             Danehofgarden

14:30             Vedbæk Garden

14:45             Tivoli-Garden

15:15             Slagelse Garden

16:00             Fælles parade

16:30             Massed Band

 

Et særligt stort år for Tivoli-Garden

  • Tivoli-Garden, grundlagt i 1844, kan i år fejre sit 180-års jubilæum. Det bliver markeret ved en række festligheder, der kulminerer med en storslået fødselsdagskoncert den 1. september i Tivolis Koncertsal.

  • En milepæl i Tivoli-Gardens historie blev nået i 2015, da de første piger blev optaget som medlemmer af garden. Efter 171 år blev dørene endelig åbnet for kvindelige gardere, hvilket markerede en milepæl for ligestillingen i Tivoli-Garden.

  • Gennem årene har Tivoli-Garden haft æren af at dele scenen med nogle af verdens bedste kunstnere. Fra Louis Armstrongs jazzrytmer til Victor Borges kompositioner har Tivoli-Garden været en del af særlige musikalske øjeblikke. Også stjerner som AQUA og Michael Jackson har spillet side om side med garden og skabt uforglemmelige minder for publikum og, ikke mindst, de tidligere gardere.

  • Skuespilleren Nikolaj Lie Kaas, kendt for roller som Stefan i Blinkende Lygter og Carl Mørck i Afdeling Q-filmene, tilbragte alle otte år som medlem af Tivoli-Garden og blev belønnet med den sjældne guldmedalje ved sin afsked.

  • Safri Duo, bestående af Uffe Savery og Morten Friis, mødte hinanden i Tivoli-Garden. Det blev begyndelsen på en succesfuld karriere, der blandt andet har budt på det store hit Played-A-Live, som blev en kæmpe succes i Europa.

  • Trompetist og komponist Jan Glæsel, som især er kendt som kapelmester for den danske underholdningsgruppe Linie 3, startede også sin musikalske rejse i Tivoli-Garden.