Rigshospitalets kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier bliver opkaldt efter H.K.H. Kronprinsesse Mary. Hospitalet slår dørene op om fire år og får navnet ’Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’.

​​Sådan kommer ‘Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’ ​at se ud, når det er færdigt. Pressefoto.

​Mænd i skriggule veste og sikkerhedshjelme, store gravkøer og høje, gule byggekraner arbejder for øjeblikket på højtryk på byggegrunden i den vestlige del af Rigshospitalets matrikel. Her kommer Rigshospitalets nye hospital for børn, unge, gravide og deres familier til at ligge. Byggeriet har hidtil haft arbejdstitlen ’BørneRiget’.

Nu bliver bygningen officielt navngivet, og det bliver med et kongeligt navn. I anledning af H.K.H. Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag den 5. februar får BørneRiget det officielle navn: ’Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’ – opkaldt efter Kronprinsessen, der senere på året skal lægge grundstenen til hospitalet ved en officiel ceremoni.

– Det er umådelig svært, når ens barn er sygt. Især, hvis barnet er så dårligt, at det skal behandles på et hospital. Når børn og unge er syge, bliver hverdagen og følelsen af tryghed vigtigere end nogensinde. Rigshospitalets kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier, som slår dørene op om fire år, bliver derfor et sted, der går nye veje for at skabe plads til patienternes og familiernes liv og behov – et sted, der skal være trygt og hjemligt. Jeg er rørt og stolt over, at hospitalet kommer til at bære mit navn, udtaler H.K.H. Kronprinsessen i forbindelse med navngivningen.

Skal behandle patienter fra hele Rigsfællesskabet
‘Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’ bliver hele Danmarks højt specialiserede hospital for børn, unge, fødende og deres familier. Et hospital der går nye veje for at skabe plads til menneskers og familiers behov, hvor specialisterne samarbejder på tværs af fagligheder og kommer til patienten frem for omvendt, og hvor legen bliver en integreret del af børnenes behandling.

– Samarbejde er en bærende værdi på Mary Elisabeths Hospital, hvor patienterne kommer langvejs fra – nogle endda fra Grønland og Færøerne. Mange fejler noget sjældent eller alvorligt. Der samarbejdes på tværs af fagligheder, på tværs af hele landet og sektorer for at sikre familierne gode forløb, uanset hvor de bor. Når corona-situationen igen tillader det i løbet af foråret 2022, glæder jeg mig til at lægge grundstenen til hospitalet. Og jeg ser frem til at følge projektet og til at se og følge udviklingen i behandling af børn, unge og gravide – også efter hospitalet er indviet, siger Kronprinsessen.

Stort engagement i børn og unges trivsel​
Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S) glæder sig over, at det kommende hospital nu har fået et officielt navn. Han hæfter sig særligt ved, at det netop er H.K.H. Kronprinsesse Mary, der er kendt for sit store engagement i børn og unges trivsel, der kommer til at lægge navn til det kommende hospital:
– Det er en stor glæde og ære for mig og alle i Region Hovedstaden, at H.K.H. Kronprinsessen har sagt ja til at lægge navn til det kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier. Kronprinsessen har allerede en stor tilknytning til Rigshospitalet, hvor hun har født sine børn, og hvor hun med stort engagement besøger blandt andet hospitalets netværk for kræftramte unge, siger Lars Gaardhøj.

– Det er en stor glæde og ære for mig og alle i Region Hovedstaden, at H.K.H. Kronprinsessen har sagt ja til at lægge navn til det kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier. Kronprinsessen har allerede en stor tilknytning til Rigshospitalet, hvor hun har født sine børn, og hvor hun med stort engagement besøger blandt andet hospitalets netværk for kræftramte unge, siger Lars Gaardhøj.

Officielt navn favner alle patientgrupper​
Projektdirektør for ’Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’, Merete Lange, glæder sig også over det officielle navn.

– BørneRiget har været en god arbejdstitel, mens projektet var på tegnebrættet. Men efter første spadestik er taget og i takt med, at bygningen er begyndt at skyde op af fundamentet på byggepladsen, er det afgørende, at alle patientgrupper kan identificere sig med hospitalet. Særligt de unge og gravide har haft svært ved at se sig som omfattet i arbejdstitlen. Samtidigt signalerer vi til både patienter og ansatte, at det nye fortsat er en integreret del af Rigshospitalet og dermed har den højeste faglighed og behandling, siger Merete Lange.

Mere end en bygning
’Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’ bliver ikke bare en bygning. Det er en helt ny måde at tænke hospital på. Forud for og undervejs i byggeriet er patienter, pårørende og personale løbende blevet inddraget i at udforme bygningen, teste patientforløb, indretning og hverdagssituationer i det kommende hospital for at gøre brugeroplevelsen bedst mulig.

Det nye hospitalsbyggeri er et partnerskab mellem Region Hovedstaden, Rigshospitalet og Ole Kirk’s Fond med et samlet budget på 2,4 mia. kroner, hvoraf Ole Kirk’s Fond donerer 0,7 mia. kroner. Af Ole Kirk’s Fonds bevilling er 85 mio. kr. øremærket til at løfte brugeroplevelsen.