Dyre dagligvarer får efterspørgslen på doneret overskudsmad til at stige. Men donorerne har også pligt til at efterleve kravene til fødevaresikkerhed, så modtagerne ikke bliver syge af maden. Derfor kommer Fødevarestyrelsen på stikprøvekontrol hos donorer og sælgere af overskudsmad.
’Stop madspild’, ’Overskudsmad’ og ’Gratis mad’. Du er sikkert stødt på en facebookgruppe eller et website med en lignende titel, som indsamler overskudsmad for at donere eller sælge den til forbrugere i lokalområdet. Donorerne er alt fra private ildsjæle til veldrevne organisationer, der har kastet sig ind i kampen mod madspild.
– Det er positivt, at så mange ildsjæle engagerer sig i at forebygge madspild og samtidig hjælper medborgere med en presset pengepung, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen Ulrich Pinstrup.
Men inden de laver en aftale med den lokale brugs og opretter en facebookgruppe, er det vigtigt, at de har styr på reglerne for fødevaresikkerhed. Det er også vigtigt, at de undersøger, hvornår man skal registrere sig som virksomhed hos Fødevarestyrelsen.
– Vi har behov for at have en god dialog med de virksomheder, som donerer overskudmad, for det er stadig en relativt ny aktivitet. Uanset om man køber sin mad i supermarkedet eller får den gratis, så er det et krav, at forbrugerne skal kunne stole på, at man ikke bliver syg af den. De fleste donorer af overskudsmad er veldrevne og har styr på hygiejne, sporbarhed og allergenmærkning, men vi ser også, at nogle har brug for vejledning om bl.a. temperaturer, hygiejne og opbevaring, siger Ulrich Pinstrup.
Må ikke gå ud over fødevaresikkerheden
Fødevarestyrelsens kommende stikprøvekontroller er rettet mod registrerede virksomheder, som modtager overskudsmad, fx fra et supermarked, for at donere eller sælge maden videre.
– Vi bakker helhjertet op om at reducere madspild, og er løbende i dialog med madspildsorganisationer og detailhandlen om, hvordan man kan redde maden, uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden. Der er også hjælp at hente på vores hjemmeside om madspild med vejledninger, som skal gøre det lettere for virksomhederne at forstå reglerne, siger sektionsleder Ulrich Pinstrup.
Stikprøvekontrollerne bliver gennemført som en kapagne, der løber i perioden 1.august til 31.oktober.
Læs om reglerne for donererede fødevarer på Fødevarestyrelsens hjemmeside: Hvis din virksomhed modtager donerede fødevarer.