Særlig Efterforskning Øst har i dag anholdt 12 mænd og en kvinde i en sag om omfattende indsmugling og handel med op til 200 kilo kokain, oplyser Københavns Politi.

De 13 personer blev anholdt omkring kl. 10 i formiddag i en koordineret anholdelsesaktion, hvor Særlig Efterforskning Øst (SEØ) i samarbejde med andre enheder i Københavns Politi slog til mod 20 adresser i København, en enkelt i Nordsjællands Politikreds og en i Københavns Vestegns Politikreds. De 13 anholdte er i alderen fra 20 til 56 år.

Anholdelserne sker efter en længere efterforskning og trækker tråde til en række andre tidligere sager, der har været efterforsket af SEØ. Der er i disse sager beslaglagt i alt cirka 20 millioner kroner, en større mængde kokain og skydevåben. Seks personer er allerede dømt samlet 27 års fængsel, mens andre afventer dom.

I juni 2021 slog SEØ til mod blandt andet et københavnsk vekselbureau, der også mistænkes for at have faciliteret transport og hvidvask af penge for dagens anholdte.

Koordineret med dagens aktion i København har spansk politi anholdt yderligere to mænd på henholdsvis 34 og 38 år på den spanske sydkyst. Mændene, der er danske statsborgere og relateret til en rocker-bandegruppering, er i forvejen fængslet in absentia og begæres udleveret til Danmark til strafforfølgning.

Ved dagens ransagninger blev der beslaglagt en større mængde kokain og heroin samt et større kontantbeløb.

»Efterforskningen har været omfattende og minutiøs og er gennemført i et meget velorganiseret kriminelt miljø, hvor man har distribueret store mængder kokain ud på det danske marked. Analyser af de tidligere efterforskninger og et tæt samarbejde med Europol har tegnet billedet af denne sag og organisationen bag,« siger vicepolitiinspektør Torben Henriksen fra SEØ.

“Vi befinder os i den absolut høje ende af skalaen for organiseret kriminalitet med nogle bagmænd, der – efter vores opfattelse – har adgang til kontakter og netværk, der er vidt forgrenet i Europa,” siger Torben Henriksen.

Der venter fortsat et omfattende efterforskningsarbejde i sagen, og SEØ kan derfor ikke udelukke, at politiet vil anholde og sigte yderligere personer.

De anholdte forventes fremstillet i grundlovsforhør onsdag den 29. september i Københavns Byret med krav om varetægtsfængsling. Anklagemyndigheden vil begære lukkede døre.

Foto: ABW